Родената в Стара Загора Петя Неделчева с амбиции за медал

Петя Неделчева е родена на 30 юли 1983 година в Стара Загора. Започва спортната си кариера в отбора на Локомотив Стара Загора.

За Неделчева игрите в Лондон са трета поред олимпиада – тя участва и в игрите в Атина през 2004, и в Пекин през 2008, като в Атина постигна изключителен успех, достигайки до четвъртфиналите.

Преди игрите сега тя обяви, че е напълно реално да се бори за медал в Лондон, както и да остане в спорта за още един олимпийски цикъл за игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Най-успялата българка в спорта с перцето мечтае и за медал от европейско или световно първенство, който до този момент не е успяла да спечели.

През 2001 г. Неделчева става бронзова медалистка за девойки от европейското първенство в Спала (Полша) на сингъл и на двойки с Мая Иванова.

29-годишната Неделчева е печелила шест пъти Европейската купа и е достигала до четвъртфиналите на Европейското първенство през 2006 г.

През 2009 г. първата ни ракета започва да играе на двойки с рускинята Анастасия Руских. Двете завоюват сребърен медал от Европейското първенство в Манчестър през 2010 г. Тези успехи изкачват двойката на седмо място в световната ранглиста по бадминтон.

Петя Неделчева е 15-ата по ранкинг за Игрите в Лондон, а към момента е №20 в световната ранглиста.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram