Нина Рангелова: Първият ми златен медал беше в седми клас на 200м делфин

Нина Рангелова е българска плувкиня в дисциплината 200 м. свободен стил. Родена е на 22 октомври 1990 г. в Пловдив и е състезателка на местния клуб „Младост 91“.

Нина Рангелова тренира плуване от деветгодишна. Преди това се занимава с художествена гимнастика, но се разочарова, тъй като винаги я оставят резерва.

Звездния си миг в художествената гимнастика така и не го дочаква. Затова пък в плуването е без конкуренция. Тази година подобри националните рекорди на 100 и 200 м в свободния стил и в колекцията си трупа медал до медал.

„Първият ми златен медал беше в седми клас на 200м делфин. Дядо ми беше обещал, че ще ми купи телефон. И аз плувах ли, плувах! Накрая бих за много малко, за някакви стотни. Взе ми Сименс А52 или нещо от сорта“, разказва Рангелова.

В СУ „Васил Левски“ учи в пети клас. Първият й личен треньор е Таня Месробович. Благодарение на нея успява да се научи да плува и в четирите стил за много кратък период и да се яви само след три състезания на републиканско първенство.

В Спортното попада на друг отличен треньор – Димитър Дръндаров. Всеки път, когато през годините тя губи мотивация поради липса на условия или средства, той заедно с родителите й й връщат смисъла да се бори.

През 2006 година Нина е балканска шампионка на 200м кроул за девойки. Куриозно е, че точно преди това е отстранена от националния отбор като неперспективна. Но в началото на 2007 година се завръща с гръм и трясък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram