Данаил Петров стартира с първата ни група олимпийци, днес от 12 часа

В първия ден от програмата на летните Олимпийски игри ще бъдат раздадени 12 комплекта медали.

Седем българи ще представят страната ни в първия ден на игрите. В спортната стрелба, 10 метра въздушна пушка, първото изпитание за нашите спортисти е за Петя Луканова, за която състезанието започна.

След 12 часа БНТ ще излъчи старта на колоездачите ни Данаил Петров и Спас Гюров. От 15.30 часа световният шампион по бокс от Милано 2009 Детелин Далаклиев ще срещне Аябонга Сонджика от Южна Африка в първия кръг на олимпийския турнир в категория до 56 кг.

Днес надпреварата започва и за тенисистите ни Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

В спортната гимнастика заявка за спечелване на медал ще направи Йордан Йовчев. За него това е шесто участие на олимпийски игри. Той има четири медала (един сребърен и три бронзови)от предишни години.

Данаил Петров, на който казанлъчани възлагат своите надежди за успешно представяне на олимпиадата, е роден на 5 февруари 1978 година в Града на розите. Живее и тренира в родния Казанлък, въпреки че се състезава за испанския „Каха Рурал“. От дълги години е професионален състезател по колоездене в Португалия и Испания.

Горд баща на две момиченца.

Петров ще направи дебюта си на Олимпиада. Той е шампион на България за 2010 и 2011 г. Тази година завърши трети в Обиколката на Турция. Казанлъчанинът е първият българин, който ще участва на престижния турнир „Вуелтата“ в Испания след броени дни. На 18 август той ще стартира в една от трите най-големи и престижни обиколки в света.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram