Девойките с триумф в Турция

Балканското първенство за девойки старша възраст започна в турския град Родосто, известен и като Текирдаг. Шест национални отбора, между които и България, се впуснаха в надпревара за балканската титла в зала „Ататюрк“ на северния бряг на Мраморно море. В продължение на още 4 поредни дни момичетата на казанлъшкия специалист Радослав Бакърджиев и съставите на Гърция, Румъния, Сърбия и Турция ще изиграят по един мач всеки срещу всеки.

България направи „летящ старт“ на Балканското първенство като за 59 минути момичетата на Бакърджиев подчиниха отбора на Черна гора с 3:0 (25:19, 25:7, 25:9) и така оглавиха временното класиране, независимо от жегата, слабата организация и лоши условия за пребиваване.

Топреализатор на мача стана посрещачката Гергана Димитрова с 15 точки, а центърът Мира Тодорова добави 14. С най-висока статистическа оценка в срещата се отличи диагоналът от Казанлък Веселина Григорова, която отбеляза 13 точки. Водач на групата и начело на щаба е Деко Григоров от „Казанлък Волей“.

България попадна в Група II на Европейското първенство за девойки старша възраст отново в Турция, отреди тегленият в Анкара жребий. В групата са още Германия, Италия, Полша, Русия и Чехия.

„Младите Лъвици“ на Радослав Бакърджиев започват с мач срещу представителките на настоящия шампион в тази възрастова категория – отбора на Италия, на 18 август от 16:30 часа. Следват мачове с рускините и полякините, които се класираха за континенталния шампионат от втория квалификационен кръг през април. В четвъртата си среща в зала „Ахмет Танер Къшлалъ“ в турската столица „трикольорките“ излизат срещу германките, които подобно на тях взеха квота като победителки в своята група от третия квалификационен кръг миналата седмица. В последния си мач от групата България ще се изправи срещу Чехия – бронзов медалист от шампионата през 2010 година.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram