Пътната агенция не разреши провеждането на „Шипка-Дамасцена“

Организаторите на V-ти кръг от Националния шампионат по планинско изкачване- автомобилното състезание „Шипка Дамасцена 2018 г.“ излязоха днес с официално съобщение, в което се казва, че то няма да се проведе.

„Въпреки сериозната подготовка за провеждане на състезанието и всички усилия, които положихме за да го проведем и да получим разрешение от АПИ София, днес в централата на „Дамасцена Алба“ АСК се получи официалното становище на Агенция „Пътна инфраструктура“, относно даването на съгласие за провеждането на състезанието планинско изкачване „Шипка Дамасцена 2018.“, известиха от клуба.

В отговора си Агенция „Пътна инфраструктура“ не е дала съгласието за провеждане на състезанието, поради пропадане на пътната настилка в следствие на обилните валежи, както оценката на риска при пренасочване на автомобилния трафик през „Прохода на Републиката“.

Автомобилен спортен клуб „Дамасцена Алба“ се извинява на всички състезатели и зрители, които с нетърпение очакваха състезанието, съобщават организаторите.

V-ти кръг от Националния шампионат по планинско изкачване  „Шипка Дамасцена 2018 г.“ е заложен в календара на БФАС и трябваше да се проведе на датите 21 и 22 юли. Затварянето на прохода Шипка за два дни и пренасочването на трафика през Похода на Републиката ще удължи времето за пътуване и ще предизвика основателно недоволство на шофиращите, пишат от Пътната агенция до председателя на спортния клуб Николай Мончев. Недоброто състояние на алтернативното трасе Шипка – Бузлуджа също не е в полза за организаторите.

От АПИ посочват и отрицателното становище по отношение на провеждането на състезанието и на Областното пътно управление Стара Загора. В резултат на интензивните валежи „скатовете на прохода са силно преовлажнени, което създава сериозен риск за участниците и зрителите при провеждането на автомобилното състезание“, се казва в текста. Автомобилният трафик в Прохода на Републиката е изключително натоварен и пренасочването на допълнителен поток от Прохода Шипка ще създаде по-голям риск от пътни произшествия, посочват от Агенцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram