Наши лекоатлети участваха в Мемориален турнир в Пловдив

Казанлъчанинът Кольо Нешев е вицешампион от паметната проява Мемориален атлетически турнир „Вулпев – Бахчеванов“, който се проведе за 12-и пореден път на стадион „Пловдив“.

След успешен опит на копие, състезателят на „Павел Павлов“ /Враца/ е със сребро и резултат 65,29 метра. Три клуба и четирима в сектора уважиха надпреварата. Михаил Костов/ „Спартак“ Плевен/ с 67,04 метра победи в турнира.

Пети „на диск“ с 40,77 метра при мъжете е Борис Керанов от казанлъшкия клуб „Цветанка Христова“.Съотборника му Румен Урумов е 4-ти от 8 състезатели при юношите с резултат 38,90 метра.Отново при по-големите, казанлъчанката Деница Карамфилова „на диск“ е 6-та с 34,49 метра на пловдивския стадион.

Състезанието е в памет на двамата изтъкнати български треньори Стефан Вулпев и Димитър Бахчеванов. Така се отбелязват най-добрите постижения на възпитаничките на Стефан Вулпев (Лиляна Томова) и Димитър Бахчеванов (Мария Вергова). Томова е първата българска атлетка – европейска шампионка. Постигна го през 1974 година в Рим на 800 метра. Вергова пък е двукратна олимпийска вицешампионка (1976 и 1980 година) на диск.

ХІІ лекоатлетически мемориален турнир „Вулпев – Бахчеванов“ се организира от община Пловдив и БФ по лека атлетика, а организацията бе поверена на СКЛАТ „Тракия“.

Програмата за самия мемориал включваше 20 дисциплини – 11 за мъже и 9 – за жени. Състезателят по троен скок Мохамед Дервиш (ОАЕ) спечели голямата награда на международния турнир „Вулпев-Бахчеванов. Атлетът победи в своята дисциплина с 16,78 метра, което по таблицата на ИААФ е най-добър резултат от всички участвали.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram