Дечко покори Европа!

Българските състезатели спечелиха три медала в третия ден на Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в холандския град Стадсканаал.

Казанлъчанинът Дечко Овчаров стана еврошампион в дисциплината „мятане на диск“ с постижение от 40.08 метра и заслужи златото.

Мустафа Юсеинов пък спечели златен медал в „хвърлянето на копие“ с 25.18 метра, а Ружди Ружди остана втори в дисциплината с 24.36 метра.Така България вече има осем отличия от надпреварата.

В първите два дни на шампионата титли спечелиха Стела Енева (гюлле) и Ружди Ружди (гюлле), а бронзови медали заслужиха Иванка Колева (копие и гюлле) и Радослав Златанов (бягане на 100 метра).Европейският шампион и вицешампион от Холандия Ружди Ружди е възпитаник на казанлъшкия треньор Радостин Тодоров.

„Тук е доста студено и ветровито с температури от 10 градуса.Трудно ни е,но ще се борим за повече отличия“,коментира Тодоров.

Българската параолимпийска асоциация чества миналата година 30 години от създаването си. За пръв път България участва на „Параолимпийски игри“ в Сеул през 1988 година. Страната ни има 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала от игрите досега. От Световни и Европейски първенства за мъже и жени българските спортисти с увреждания са спечелили 27 златни, 34 сребърни и 37 бронзови медала до „Първенството на Стария континент“ в Холандия. Българската параолимпийска асоциация има 43 клуба в цялата страна.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram