Сашо Алексиев с рекорд и поредна победа в Обиколката на Витоша

За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на колоездача от Мъглиж Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година, като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. Това е трета победа за Александър при трите му участия досега.

В последните километри Александър караше с „динозавърско“ темпо, за да финишира с уникален рекорд и да стане първият в историята обиколил Витоша под 4 часа. Резултатът му е с над 14 минути по-добър от досегашното върхово постижение, което също бе негово от миналата година. Втори, на 1.20 мин. след лидера завърши Емил Стойнев, защитил позицията си от предишното лято. Бронзът бе Лъчезар Ангелов, финиширал на близо 12 минути след победителя. Първите трима са представители на клуб „Велораптър“.

Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша (15-16 юни), която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

При дуатлонистите след първото изпитание – 100 км колоездене, води друг опитен състезател в планинските стартове – завърналият се в спорта казанлъчанин Тодор Ангелов, финиширал с велосипеда си за 4.49:32 ч. Тази нощ той и останалите смелчаци ще потеглят и с бегачите за нови 100 км. Над 100 ще опитат супер предизвикателството „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това пеша.

Това лято на старт в Обиколката на Витоша застанаха представители на 29 държави, част от тях с цели отбори. Чужденците са 112, сред тях служители на много посолства у нас. Награждаването на колоездачите е днес в 16.00ч. в зоната на старт финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Сред тях и казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев. Първите се очаква да финишират около 8.00 ч. в неделната сутрин.

Много жители на града на розите и старозагорци също участват в дисциплините на Обиколката, но повечето без да преследват високи цели и предимно като любители, на олимпийския принцип.

Източник и снимка: Спортал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram