ЛК „Цветанка Христова“ с пореден златен медал на копие

Състезателката на ЛК „Цветанка Христова“ Ясмин Бошнак спечели титлата в хвърлянето на копие на Държавното първенство по лека атлетика за момичета до 16 години, което се проведе на Националния стадион „Васил Левски“в София.

Бошнак регистрира 29.52 метра в своя най-добър втори опит и спечели златния медал изпреварвайки втората Петя Петкова („Спартак“ Плевен) с повече от метър. Петкова изпрати уреда на 27.88 метра. Трета завърши Франческа Трендафилова („Осите 60″ Петрич) с 25.00 метра.

В надпреварата участваха общо 13 състезателки от 10 клуба, а челната шестица допълниха Божидара Антонова, Виктория Симеонова и Антония Димова. Възпитаничката на екснационалката Светла Миткова бе на сантиметри от бронза в сектора за „тласкане на гюле“. От общо 19 атлетки от 11 центрове на „Царицата на спортовете“ Бошнак е четвърта с първия си успешен опит и резултат 9,57 метра в столицата.

48 атлети от 30 клуба си разпределиха медалите в спринта на 100 метра за момчета. За финала се класира възпитаникът на Петя Пендарева от клуба й – Иван Йовчев, който с резултат 11,96 секунди е осми до 16 годишните.

По същото време, зрителите на 6-ото издание на Международния турнир „Павел Павлов“ видяха постижение номер 4 в света за сезона, два норматива „А“ за Олимпийските игри, както и покрити квоти за Европейското първенство.

Казанлъчанинът Кольо Нешев бе най-добър от българите със сребро с 67.06 метра, след сърбина Никола Првулович със 70,60 метра, спечелил златото във хвърлянето на копие при мъжете. Общо пет атлети участваха в проявата, а Нешев хвърли копието в четири опита успешно, като в предпоследния постигна най-много метри на националния стадион в домакинския турнир.

Премия от 50 хиляди лева за световен рекорд бе предвидил организаторът на международния лекоатлетически турнир „Павел Павлов“ в София през уикенда. Организатор е единственият лекоатлетически мениджър у нас Георги Павлов – син на покойния звезден спринтьор Павел Павлов.

Над 200 атлети от 20 държави взеха участие в 17-те дисциплини за мъже и за жени. Предвидени бяха и премии за европейски рекорд от 25 хиляди лева и за национален рекорд от 5 хиляди лева. Бонуси от по 100 лв. имаше за лекоатлетите за рекорд, както и покрилите норматив „А“ за Олимпийските игри в Лондон.

Победителите взеха по 200 лева, а завършилите на второ място – по 150 лева, а финиширалите на трета позиция – по 100 лв.

Балканското присъствие на състезанието бе стабилно – от Сърбия, Гърция, Турция и Македония.

Кувейт, Катар, ОАЕ бяха сред държавите от Азия, а географията се разшири с атлети от Бермуда и Канада на базата на „Васил Левски“.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram