След 24-часовия катерачен маратон „Активна събота“ на 11 юни

С голям интерес и много забава в навечерието на Великден протече 24-часовия катерачен маратон, организиран от  Алпийски туристически клуб „Казанлък”, част от събитията за честване на 55 годишнината на клуба, осъществени с подкрепата  на Община Казанлък.

Първото изкачване, което бе и официалния старт на маратона, на изкуствената катерачна стена зад Младежкия дом направи председателят на АТК”Казанлък Мариана Сарачева. Алпинистите бяха подготвили 4 маршрута с различна степен на трудност. Спортното събитие провокира голям брой казанлъчани да премерят сили с гравитацията и да опитат този популярен и екзотичен спорт. Домакините посрещнаха и гости от АК ”Железник”, гр. Стара Загора с председател Борис Димитров и САК „Сини камъни”, гр. Сливен с председател Елена Гвоздейкова.

В маратона се включиха 152 души от различни възрасти. Най-малкият участник бе Светослав Чакъров на 2 години, а най-възрастни –  петима участника на 54 години.

За 24 часа са осъществени 524 изкачвания, като финалното бе направено в утрото на празничния 1 май. Предвид 9,5 метровата височина на стената, общата изкатерена дължина е равна на 4 978 метра.

Най-много изкатервания, 22 пъти, записа Анатолий Николов (29 г.), след него с 19 качвания е малкият Мартин Хинов (8 г.) и на трето място е Слави Павлов (12 г.), със 17  качвания.  АТК ”Казанлък” ще награди първенците с еднодневно обучение по каяк в тихи води на яз. „Копринка“, организирано от СНЦ ”КСП Свободен елемент”.

Като част от събитието бе прожекцията на открито на филми за алпинизъм, ски и планинарство.

Поради високия интерес на казанлъчани към спортното катерене, на 11 юни в съвместна инициатива с НПО „БГ АКТИВЕН” ще се проведе „Активна събота”, съобщават организаторите. Отново, всеки желаещ да покатери ще може да се възползва от възможността да го сподели с приятелинапълно безплатно, както и да пробва силите си по отвеса!

0107030911

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram