Панчугов и Узунов с приз „Валери Великов” и купа от ралиспринт Варна 2014

Казанлъшкият автомобилен тандем Стефан Панчугов и Милен Узунов  се включиха в първия старт от новия национален шампионат на България по ралиспринт на 26 и 27 април. Домакините на „Варна ‘2014“ регистрираха най-дългият лист със заявки за участие от поне три години насам – 50 екипажа.  Подобно нещо пък не се случвало повече от 20 години. Състезанието със сигурност ще отбележи и още едно „първо“ място – много малко вероятно е в трите кръга от шампионата едва ли ще се намери домакин, който до подобри постижението от 49 участващи автомобила и над 4000 души публика под дъжда. С номер 1 колоната поведе пилотът на „Глобул Рали Тим“- Крум Дончев/Петър Йорданов („Форд Фиеста R5“). Общо от 49 екипажа 28 бяха с  двойна регистрация и за двете първенства, а други 21 – само за надпреварата в спринтовия шампионат. Общата дължина на ралиспринта „Варна ‘2014“ бе 107.24 км, а общата дистанция на петте скоростни отсечки (четирикратно преминаване на Аладжа манастир – по 7.4 км. и един спринт под Двореца на културата и спорта в града – 2.4 км.) е 32.40 км. Според организаторите на първия кръг от шампионата неделната надпревара на 47 екипажа е била наблюдавана от повече от 10 000 зрители.

Изненадата в предпоследния скоростен етап обаче се оказа не друг, а енинският „дует“ Стефан Панчугов/Милен Узунов („Казанлък Моторспорт“, с „Хонда Сивик“), който единствен от катeгорията HC4 успешно проби не само в десетката, но и в шестицата на специален етап. В крайното класиране Панчугов/Узунов завършиха 8-и, на 66.7 сек. от първенеца. Енинският пилот на „Казанлък Моторспорт“- Стефан Панчугов стана първият носител на приза „Валери Великов“ /и купата на лидер в HC4 /. Мемориалният приз бе учреден от бившия сливенски навигатор, а сега треньор на два местни тима – „Дианел Рейсинг“ и „Булсим“- Стефан Чолаков.

„Смятам, че Панчугов най-точно отразява мотото на приза (той е надписан „купа“, а си е чиста проба голям плакет) „Талант, Труд, Постоянство“, каквито качества притежаваше най-добрият за мен български пилот Валери Великов“, каза Стефан Чолаков.

През месец май предстоят няколко силни състезания за автомобилистите. На 3  и 4 май е първи кръг на републиканския шампионат на затворен маршрут Велико Търново, а на 10 и 11 май- Гимхана Казанлък. Следва планинско изкачване Диамо на 17 и 18 май.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram