Класни бегачи в маратона идват за събитието в Стара Загора

Елитни атлети пристигат за Маратон Стара Загора 2019, в което се канят да участват и казанлъшки бегачи. Регистрацията на участниците изтича в понеделник, 25 март. Четвъртото поредно издание на състезанието е насрочено за следващия уикенд, на 31 март (неделя), и отново ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

Освен в Стара Загора, предвидени са състезания във Варна и София.

Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата.

На старт в класическата дистанция  в града на липите от 42.195 км ще застанат двамата
миналогодишни победители. При мъжете мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф отново ще е сред основните фаворити за големия джакпот, който на два пъти му се изплъзва за съвсем малко. При дамите на линия е Рут Матебо (Кения), която миналата година записа победи и в трите български маратона и грабна за втори пореден сезон големия джакпот от 20 000 лв.

На двамата обаче въобще няма да им е лесно, защото се очертава да
срещнат много силна конкуренция. В Стара Загора ще бягат двама елитни мароканци. Нуни Редуан пристига с реномето на бронзов медалист от Wizz Air София маратон миналата есен и с личен рекорд 2:15:35 ч. Неговият сънародник Йосеф Сбай пък има злато от полумаратона в София преди две години.

Всички те ще трябва да се справят с атаките на кенийската армада. В
града под липите ще видим трима представители на тази прочута в цял свят школа. Еванс Тануи е победител от полумаратона в Сплит тази година с резултат 1:04 ч., негови сънародници по трасето ще бъдат Андрю Мангата и Хосе Тюей, който е шампион от маратона в Загреб през 2017 г., личното му постижение е 2:15:01 при победата му в Касел, Германия.

И още един атлет може да се намеси в борбата за титлата – Джан Симукека от Руанда, който бе четвърти на миналогодишния Софийски маратон, запомнен с много силни резултати.

Всички елитни бегачи в Стара Загора имат лични рекорди около 2:15, което е обещание за оспорвани битки по трасето.

При жените кенийката Рут Матебо е добре познатата и винаги смятана за фаворит. Тя ще защитава титлата си от миналата година в съперничество с нейната сънародничка Емили Чериот, която идва в България с престижа на шампионка от маратона в Маракеш, Мароко с резултат 2:38 ч.  Тази година са се записали и две състезателки от Мароко: Наска Машрум и Илхан Ел Муради, като и двете бягат маратон за около 2:45 ч. В Стара Загора отново ще видим и „сребърната“ от миналата година Вира Овчарук – украинката, която спечели няколко медала от маратонските бягания в България.

Стартът е на 31 март точно в 10:00 ч. от бул.“Цар Симеон Велики“107 (пред Община Стара Загора). Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Още инфомация за състезанието и регистрация на www.marathonstarazagora.com

Източник: atletikabg.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram