В челната шестица. Браво, момчета!

Гросмайстор Александър Делчев спечели за четвърти път титлата на България по класически шахмат, след като надделя след тайбрек в 83-тото държавно индивидуално първенство, което се проведе между 26 февруари и 6 март в Козлодуй. Делчев, който представя пловдивския клуб „Чесбомб“, завърши с 6,5 точки, с колкото останаха и другите двама медалисти – сребърният Момчил Николов от „Абритус“ Разград и бронзовият Радослав Димитров от „Чесбомб“.

На четвърто място в крайното класиране остана Васил Спасов от „Шумен 2005“ с 5,5 точки, пред казанлъшкия гросмайстор Красимир Русев от „Абритус“, също с 5,5 точки, и талантът от Казанлък Цветан Стоянов от „Чесбомб“ с 5 точки. Тримата допълниха челната шестица.

За 47-годишния Делчев титлата на България е първа след 2001 година, когато триумфира на шампионата в Царево. Другите си две шампионски титли софиянецът завоюва през 1994 и 1996 година.
След този турнир 15-годишният Цветан Стоянов, който в пловдивския клуб тренира при шампиона на България, прибавя нови 30 точки ЕЛО към своя коефициент и преминава бариерата от 2400! 
Цветан извоюва правото си на участие в най-престижното първенство за страната ни в началото на февруари в полуфинала с 6,5 от 7.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram