Казанлъчанин спечели 2 златни медала за България от балканиада!

Лекоатлетът-ветеран от с. Черганово Стефан Петков разнася славата на България по света с участията си на международни форуми. Вече на 61 години, но със силна воля и непрекършен дух, продължава да дава добър пример на младите спортисти.

Стефан бе единственият представител от казанлъшкия край на провелата си на 2 и 3 март в Истанбул IV-та Балканиада в Зала за ветерани по лека атлетика. В нея участваха над 700 състезатели от 12 страни на Балканите, от които 52-ма българи, сред тях и нашенецът.

На високия форум Стефан спечели две титли в бягането на 400 м и 800 метра и затвърди максимата, че здравият дух и физическата издръжливост вървят ръка за ръка. Тренира ежедневно, подготвя се със страст за всяко следващо състезание. И побеждава. Защото може.

На балканиадата в Турция Петков не само че успя да финишира като победител в групата М60 на 400 метра, но и постави национален рекорд с резултат 1:04:83 мин. На 800 метра той си обезпечи първото си място с време 2:33:99 мин.

В балканското първенство в Словения през септември 2018 година ветеранът атлет отново покори върховете. Спечели златни медали в същите дисциплини и взе бронз в бягането на 200 метра.

Тъй като сам финансира всичките си участия, спортистът разчита основно на себе си. „Смятам, не само защото ми е баща, а като цяло, че такива хора, като него, заслужават поне малко признателност от обществото!“, разказа дъщерята Гергана.

Следващото участие за ветерана от Черганово ще бъде на 31 март в маратона на Стара Загора.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram