Не стана Мъж на годината, но заслужи респект и признание

Златният медалист от параолимпийските игри в Рио през 2016 г. Ружди Ружди е втори в класацията на Дарик радио Мъж на годината. Лекоатлетът ни, родом от Глоджево, но състезател на казанлъшкия спортен клуб „Даниела Тодорова“, завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд. Състезава се в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. В момента Ружди, треньорът му Радостин Тодоров и неговите съотборници от Казанлък са на четиримесечен подготвителен лагер в Павел баня в очакване на предстоящото в Лондон Световно първенство за хора с увреждания през юли.

Благодаря на организаторите на конкурса за признанието, което са ми засвидетелствали. Бях приятно изненадан от номинацията, признава Ружди. „Искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепят, помагат по всякакъв начин аз да дам всичко от себе си да направя каквото мога“, каза по време на награждаването златният параолимпиец на България от Рио.

По време на церемонията треньорът на параатлета Радостин Тодоров направи много емоционално представяне на своя възпитаник, разказвайки за огромната трагедия, която го е сполетяла, катастрофа, която го приковава към инвалидната количка, силният му дух и психика, благодарение на които той намира сили да се бори в живота. „Той имаше качества на шампион, които видях преди 8 години. Качествата, които най-много ме впечатлиха бяха неговата скромност, неговата честност, неговия стремеж за победа и упоритост“, призна Тодоров.

Алпинистът Боян Петров стана „Мъж на годината 2016“.
Зоологът от природонаучния музей изпревари златния медалист от параолимпийските игри Ружди Ружди и писателя Георги Господинов в 26-ото издание на анкетата на радио „Дарик“.

През 2016 г. Петров изкачи три осемхилядника и увеличи общия си актив на осем.  Всички негови изкачвания са без кислород и без помощта на шерпи.

Наред с успехите дойде и животозастрашаващата катастрофа в Кресненското дефиле, докато правеше изследване за влиянието на трафика върху фауната заедно с еколога Андрей Ковачев. Тогава румънска шофьорка излезе от пътя и удари двамата, като по-тежко пострада Боян Петров.

За девети път бяха отличени най-успешните български мъже, доказали се и фокусирали общественото внимание през изминалата година.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram