Цветан Стоянов стана най-добрият млад състезател в ТОП 10 на международен турнир

13-годишният казанлъшки талант направи впечатляващо представяне сред най-добрите шахматисти на България и Европа, участвали в 40-о издание на силния международен мемориал „Георги Трингов“ за наградите на община Пловдив. При конкуренция от 87 състезатели в турнир А, за състезатели с коефициент ЕЛО над 2000, участва и ФМ Цветан Стоянов. Възпитаникът на казанлъшката Природо-математическа гимназия завърши на девето място и остави след себе си родни състезатели със световни, европейски титли и медали от шампионатите на света, като Нургюл Салимова, Габриела Антова, Виктория Радева, младият Момчил Петков и популярни ветерани в шахматните турнири при мъжете и жените, сред които Маргарита Войска, Веселин Пантев и др.

Близо 250 шахматисти от 10 нации участваха в Мемориала. Казанлъшкият талант е най-добрият сред младите състезатели, с точките на седмия, за което получи и парична награда от организаторите. Фидемайсторът от Казанлък, отскоро в състава на ШК „ЧесБомб“ Пловдив, успя да запише шест точки в 9-те кръга на турнира, след четири победи, четири ремита и една загуба от втория в класирането.

„Браво, Цеци! Продължи успешно серията от силни участия след Гронинген и Прага.
От общо 27 изиграни партии – 3 загуби от GM (+една техническа ), останалото равенства и победи. Нищо не е било напразно!“, коментираха във Фейсбук след успеха на младия шахматист родителите на Цветан, които са негова опора във всяко едно от смелите му начинания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram