Успешен треньор и пример за подражание с личен празник на 20 януари

Казанлъшкият треньор на спринтьорите от стадион „Севтополис“ Петя Пендарева е с личен празник днес. Родената в този ден преди 46 години бивш лекоатлет, а днес продължител на традициите градът на розите да излъчва шампиони сред най-бързите на държавата, започва кариерата си именно от тук.

Нейният възход в спорта идва след оттеглянето на друга голяма лекоатлетка Анелия Нунева и преди появата на съвременния идол на младите в спорта -Ивет Лалова.

С много постоянство, заедно с треньора си Детелин Маслов, Петя постигна много добри представяния и резултати на международната писта. Личните й постижения на 100 м са 11.12 сек, с което стана 6-а на европейското през 1998 г., а 4 години преди това бе финалистка, с бронзов медал от щафетата ни 4 по 100 м. През 2000-а година казанлъчанката стана европейска вицешампионка в зала на 60 м., а на световното в зала година по-късно завърши 6-а.

В момента Петя тренира близо 70 деца в своята школа, която основа преди 12 години. Искам да науча децата да ценят здравето, да бъдат дисциплинирани и обичат спорта. Растейки здрави, ще откриват правилния път и своята насока в живота, признава Пендарева.

Рожденият си ден именитата българка ще посрещне в родния Казанлък, до своето семейство и приятели.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram