Брилянтен Григор Димитров спечели титлата в Бризбейн

Григор Димитров завърши една перфектна седмица на Brisbane International с първа победа от 4 мача с Кей Нишикори с 6-2 2-6 6-3, която му гарантира и първа титла от триуфма в Куинс през 2014 г. насам. Българинът имаше труден жребий, само че с вдъхновен, интелигентен и класен тенис мина в два сета през Стийв Джонсън и Никола Маю, после пречупи Доминик Тийм, детронира шампиона Милош Раонич, а днес пред него преклони глава и световният №5. На практика, Димитров записа три поредни победи над съперници от Топ 10.

Нишикори влезе в мача със самочувствието на 3 победи в досегашните си мачове с Григор и потърси ранен пробив, който бързо да му даде контрола над двубоя. Сбърканх форхенд на Димитров подари на японеца брейкбол още в първия гейм, само че българинът се измъкна с прецизен сервис, а спаси и още един шанс за пробив, за да открие резултата. Следващото подаване на Григор също не мина безпроблеми и той пресили бекхенд при 30-30, но въпреки трудностите, Димитров играеше наистина качествен тенис и уверено излезе и от тази ситуация.

Нататък българинът постепенно започна да преключва на още по-висока предавка като скорост на разиграванията и на няколко пъти се видя, че Нишикори допуска грешки, защото закъснява с придвижването си по корта и просто не успява да се нагласи добре за топката. Григор пласираше ударите си с прекрасна дълбочина, а вариативността в арсенала му очевидно измъчваше световния №5 и го направи безпомощен в следващите минути, в които Димитров властваше на корта.

При 3-2 в негова полза, българинът за първи път постави Нишикори под сериозно напрежение, защото от 40-15 в полза на Кей, резултатът се обърна до брейкбол за Григор и в следващото разиграване японецът не издържа на лудото темпо и заби бекхенда си в мрежата. Този удар определено се стовари тежко върху увереността на световния №5, който започна да допуска повече грешки в следващите минути и Димитров прати първия сет на сметката си с още един пробив за 6-2.

Григор се възползва и от двата си брейкбола в този първи сет и заби 10 уинъра срещу 8 непредизвикани грешки (6-11 за Нишикори), спечелвайки общо 32 точки срещу 24 за Кей. Японецът се измъкна от точка за пробив в първото си подаване след почивката, но спечели второто с огромна лекота в ударите и сякаш започваше да завзема инициативата на корта. Още в следващия гейм на Димитров той изостана с 0-40 и при третия брейкбол прати форхенд в аут. Нишикори пък спечели своя сервис гейм за 66 секунди и поведе с 4-2.

Сценарият от първия сет се повтори с обратен знак и Кей грабна втори пробив, рестартирайки мача с 6-2. В почивката между сетовете, японецът изненадващо взе медицински таймаут, като вероятната причина бе лека трамва лявото бедро. Димитров имаше брейкбол в първото подаване на Кей в третия сет, но не можа да пробие и следващите минути минаха под контрола на сервиращите.

В ключовите моменти обаче, Григор отново показа, че иска повече победата. При 4-3 в негова полза, Нишикори поведе с 30-0 на свой сервис, но се стигна до 30-30. Димитров продължи на притиска съперника си заслужи решаващ пробив за 5-3. Българинът изигра изключително уверен сервис гейм и без да трепне затвори мача с 6-3 и вдигна трофея в Бризбън./webcafe.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram