Турция призова ЕС да ускори изплащането на договорените суми по сделката за мигрантите

Министерството по европейските въпроси на Турция излезе със съобщение в събота, в което призовава за по-бързо превеждане на финансовите средства, които Брюксел дължи на Анкара по условията на сделките за ограничаване на мигрантския поток към Европа, пише Politico.

ЕС и Турция сключиха две споразумения, през 2015 и 2016 година, според които Брюксел се задължи да изплати около 6 милиарда евро на Анкара, като помощ за сирийските бежанци намиращи се на територията на Анадола. Турското правителство твърди, че е изразходвало около 30 милиарда долара от собствените си средства, за да се погрижи за около 3,5-те милиона сирийски бежанци, избягали на територията на Турция след началото на конфликта в родината им през 2011 година.

Първо, през ноември 2015 година ЕС се съгласи да предостави 3 милиарда евро финансова помощ за сирийците, а при втората среща по въпроса през март 2016 година, от Брюксел се съгласиха да отпуснат още 3 милиарда евро до края на 2018 година. В съобщението от турското ведомство се твърди, че ЕС е превел само 1,78 млрд. евро от цялата сума, като 1,3 млрд са предоставени на организации, реализиращи проекти за подпомагане на сирийците, а още 402 млн. евро за преведени директно на турските министерства.

Европейската комисия реагира на турските претенции и чрез свой говорител заяви, че са сключени контракти за първите 3 млрд. от финансовата помощ, което „означава, че ЕС е изпълнил задълженията си изцяло“. От Комисията заявиха още, че са отпуснали средства за 45 хуманитарни проекта в Турция за последните две години. Освен паричната помощ, Турция получи обещание от Брюксел за безвизово пътуване на турските граждани в Съюза и рестартиране на преговорите за приемане на страната в европейската общност, в замяна на блокирането на мигрантския поток от турското йонийско крайбрежие към гръцките егейски острови. Турските власти твърдят, че без тяхна помощ, още 1,5 милиона мигранти са щели да пристигнат в ЕС през 2017 година и съобщиха, че в бежанските лагери из страната са настанени около 3,2 милиона сирийци и около 300 хиляди иракчани и афганистанци. „Ясно е, че ЕС трябва да изпълни задълженията си по бързо, имайки предвид нуждите на сирийците“, подчертават от турското министерство по европейските въпроси. „За сирийците, обещаната финансова помощ от ЕС е не само въпрос на пари. Тя е въпрос на отговорно човешко отношение към хора, които са избягали от разрухата и смъртта в собствените си земи“./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram