Нов взрив в тролейбус във Волгоград, 10 убити

Десет души загинаха при експлозия в тролейбус във Волгоград.

Други десет пострадаха при експлозията. На мястото на инцидента се намират служители на оперативните структури. Губернаторът на областта Волгоград и министърът на здравеопаването на Русия Вероника Скворцова също са на мястото.

От тролейбуса е останал само металният скелет.

Вчера при взрив на железопътна гара във Волгоград, извършен от терорист камикадзе, загинаха 16 души. Според руските правоохранителни органи извършител на атентата е мъж, който носел взривно устройство в раница.

След атентата днес стана ясно, че е била намерена и обезвредена граната на мястото на инцидента.

Девет от загиналите, шестима мъже и три жени, вече са разпознати. Броят на ранените е 45. 40 от тях се намират в болница.

САЩ, Европа, НАТО, ООН и редица държавници изразиха в съболезнователни писма до Русия тревогата си към самоубийствения атентат в южния руски град Волгоград и осъдиха този акт на жестокост.

Волгоград, който преди време се наричаше Сталинград, се намира на около 700 км северно от Сочи. В града живеят около 1 млн. души.

Волгоград е разположен в непосредствена близост с руските конфликтни региони Дагестан и Чечения в Северен Кавказ, където често се стига до сблъсъци между руските сили за сигурност и ислямистките екстремисти.

През лятото лидерът на чеченските ислямисти Доку Умаров призова привържениците си чрез видеообръщение да използват максимално сила за да се попречи на руския президент Владимир Путин да организира Зимните олимпийски игри в Сочи.

Очаквайте подробности. / БГНЕС, ИТАР-ТАСС, РИА Новости

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram