Русия, Китай и Иран започват съвместни военни учения

Русия, Китай, Иран и започват съвместни военноморски учения в Индийския океан и Оманския залив на фона на повишено напрежение в района между Иран и САЩ, предаде Ройтерс, като цитира китайското министерство на отбраната.

Маневрите са под кодовото название „Пояс на морската сигурност“ и участват три кораба на Балтийския флот. 

Тези учения са „нормален военен обмен“ между въоръжените сили на трите страни и са в съответствие с международното право и практики, каза говорителят на китайското министерство У Цън. „Те не са непременно свързани с регионалната обстановка“, добави той, без да навлиза в подробности.

Китай ще изпрати „Синин“, ескадрен миноносец с управляеми ракети на борда, за участието в ученията.

Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще посети Саудитска Арабия догодина, когато тя ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20.

Оманският залив е морски коридор с особено деликатно значение, тъй като е свързан с Ормузкия проток, през който преминава около една пета от световния петрол, а чрез него и с Персийския залив.

Говорителят на Пентагона Шон Робертсън съобщи за ТАСС, че Съединените щати ще следят ученията и ще продължат да работят с партньорите си за осигуряването на свободното корабоплаване по международните водни пътища.

Търканията между Иран и САЩ се засилиха, откакто миналата година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. и възстанови санкциите срещу Иран.

След няколко нападения през май и юни срещу международни търговски кораби, включително саудитски петролни танкери, Вашингтон предложи във водите на Персийския залив да бъде създадена военноморска мисия, оглавена от САЩ. Вашингтон обвини за нападенията Техеран, но Иран отхвърли обвиненията.

Напрежението в района се засили не само заради спорната ядрена програма на Иран, но и заради нападение през септември срещу саудитски петролни обекти, за които Вашингтон и Рияд обвиниха Техеран. Иран отрича да е замесен и в този случай.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram