Любопитно: Коледна трапеза по света

Дядо Коледа има различни лица на всички континенти и почти във всички държави. В древността по нашите земи, това е бил празника на бога Божич, бог на раждащото се Слънце.

Друг любопитен факт е, че при управлението на Оливер Кромуел, празнуването на Коледа се е считало за престъпление. За щастие, днес това е един от най-обичаните празници, които всички очакваме с нетърпение и полагаме големи усилия, за да зарадваме близките си с приказен Коледен дух. А храната е едно от основните неща в Коледните дни. foodpanda, ви представя Коледните традиции и ястия по света.

1. Италия – Италианските семейства празнуват Коледа с празника на Седемте риби и ядат леща по време на празниците, за да се гарантира късмет и богатство за следващата година.

2. Ирландия – Традиционно за ирландските семейства е да празнуват на вън. Те правят пайове с кайма, като се смята, че това е любимата закуска на Дядо Коледа

3. Полша – Традиционното Коледно хранене в Полша се нарича Wigilia(произлиза от латинската дума ”да гледат”. Семействата смятат, че трапезата трябва да е пъстра и да радва окото на околните. Това, което се случва на трапезата, прогнозира каква ще бъде следващата година.

4. Норвегия – Хората, крият всички метли в къщата, за да не бъдат откраднати от вещици. Задължително се оставя купичка овесена каша в плевнята на гнома, който защитава фермата. На празника се консумира пушена риба и мляко с ориз.

5. Япония – Децата в Япония получават своите коледни подаръци на възглавницата си. Традиционното ястие е пържено пиле.

6. Великобритания – Там се подслаждат с коледен пудинг с паричка за късмет.

7. Испания – Традиционната коледна сладка рецепта датира от 16-ти век и се нарича „Турон”. Прави се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

8. Америка – Може би всички знаете, че традиционния коледен обяд с пуйка идва от американските традиции. Първо пуйката е била поднасяна за Деня на благодарността, а след това и за Коледа.

9. Австрия – Австрийците приготвят щрудел с орехи и плодове като задължително черпят и бедните хора по улиците.

10. България – Българската коледна трапеза е богата. На нея присъстват капама, кисело зеле, баница с тиква и още много вкусотии, които спомагат Коледа да бъде още по-вълшебна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram