До къде стигна обиколката на Дядо Коледа?

Военните от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) са вдигнали във въздуха изтребители, за да контролират полета на вълшебния впряг на Дядо Коледа, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на НОРАД.
От НОРАД съобщават, че шейната на добрия старец вече е прелетяла над почти всички страни по света и сега е влязла във въздушното пространство на Северна Америка в района на остров Нюфаундленд. Два изтребителя СF-18 съпровождат вълшебния впряг над източните части на Канада, а в западната част щафетата от тях ще приемат други два подобни изтребителя. След преминаването на границата със САЩ за безопасността на пътешествието на шейната на Дядо Коледа ще се грижат американските военновъздушни сили.

НОРАД започна да следи пътуването на Дядо Коледа на 24 декември в 2.01 ч. източноамериканско време (7.01 ч. българско време). Първи подаръци са получилижителите на Австралия и Нова Зеландия, а после радари на НОРАД са регистрирали полета на шейната над Япония, Китай, Индия, Африка, Близкия Изток, Европа, Латинска Америка, Гренландия и Русия. Досега са били раздадени 4,7 млрд. подаръци.

Полетът на шейната се следи от 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, а също и от спътници със инфрачервени датчици, за които се твърди, че реагирали на топлинното лъчение от червения нос на елена Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа. Информация за маршрута на шейната може да се получи на сайта на НОРАД www.noradsanta.org или в социалните мрежи, където командването има акаунти, както и на безплатния телефонен номер 1-877-446-6723.

Традицията с проследяването на маршрута на шейната на Дядо Коледа датира от 1955 г., когато вестник публикува реклама с телефонен номер, който уж бил на добрия старец. Номерът обаче се оказал на Континенталното военновъздушно командване, предшественика на НОРАД. Въпреки първоначалната изненада военните започнали да отговарят с удоволствие на питанията на децата къде се намира Дядо Коледа. Всяка година в отговарянето на въпроси се включват и знаменитости, в това число и президентът на САЩ и половинката му.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram