Как Европа чества Рождество Христово

Коледа е най-светлият християнски празник. Чества се както от православни, така и от католици. Милиони хора в земите на най-стария континент приготвят постни ястия и се събират около празнично украсена трапеза вечерта на 24 декември.

Познатата на всички формулировка на честванията обаче получава различни отражения в превърнали се в типични традиции и обредни практики на територията на отделните европейски държави.
В южната ни съседка традицията повелява коледното дръвче да се украсява на Бъдни вечер и да се изнася от дома точно 12 дни по-късно (на Йордановден ). Трапезата на Рождество не се различава от нашенската. Типично за празника обаче е поднасянето на баклава с много орехи. Малчуганите в Гърция получават подаръци от Добрия старец с малко закъснение – не на Коледа, а на Нова година. Задължителна украса в дома е и дървен или хартиен кораб, като традицията повелява носът му да сочи към центъра на къщата. Тази типично южна традиция  е с вековна история още от времето преди Христа , когато основен поминък  в страната е било корабоплаването.
Малчуганите в Италия получават дарове на няколко пъти през последния месец от годината. Обичаят е още в началото на декември на входната врата са се поставят малки чорапчета с лакомства и армагани. Виновникът за тези изненади е самият Св . Никола, който бърза да напусне дома преди да бъде видян от децата. Седмица по-късно Св . Лучия  дарява само послушните малчугани със сладкиши и подаръци. Самата Коледа тук се чества три дни – на 24, 25 и 26 декември, като основна украса е не вечнозеленото дръвче, а ясла, символизираща рождението на Спасителя. На нашенския Йордановден  идва и старицата Бефана , образът на италианския  Дядо Коледа. Тя дарява само послушните деца с най-желаните подаръци, непослушните пък получават „сладък” въглен, изработен от шоколад.
Синт  Никлас , белгийският Дядо Коледа, бърза да раздаде подаръците още на 6-ти декември. Празникът на територията на страната не се слави със строги традиции и обичай. На Бъдни вечер много белгийци хапват свинско, а някои дори организират пумни  коледни партита. Причината за това е пъстрата палитра от френски, немски и вавилонски фолклорни вярвания и обредни практики, съхранени през вековете.
Факт, известен на малцина, е произходът на най-популярната празнична песен – „Тиха нощ, свята нощ”. Тихата коледна нощ е с австрийски корени, където рождението на
Христос се отбелязва пищно най-вече на гарите. Така австрийците са солидарни със сънародниците си зад граница. Специален коледен звън пък разрешава на малки и големи да отворят подаръците си. Това се случва след традиционната празнична вечеря, на която трябва да има пълнен шаран.
Спазването на коледния пост и строгите обичай на 24 срещу 25 декември са неизменна част от полските чествания на светлия християнски празник. Важна украса е традиционната погача с библейски мотиви. Тя не се поделя между домашните както коледният обреден хляб, а остава наречена за благоденствие и хармония в дома./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram