Венеция отново се оказа под вода

оляма част от Венеция се оказа под вода. Приливът достигна 144 см и над 60 на сто от историческия център на града бяха наводнени, предаде ДПА.

Приливите се смятат за изключително високи при равнище от най-малко 140 см. В най-новата история на града е имало около 20 подобни случая, но напоследък те зачестиха и мнозина обвиняват за това климатичните промени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ще спаси ли MOSE Венеция от наводненията?
Във Венеция протестират заради бездействието на властите
Венеция е призната за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Градът все още се възстановява от рекордно високото равнище на водата на 12 ноември, когато приливът достигна 187 сантиметра. Това беше най-високото равнище от 53 години и причини огромни щети.

Улиците на Венеция започват да се наводняват, едва когато равнището на прилива достигне границата от 100 сантиметра, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Хотелиери от града съобщават за рекорден брой отменени резервации и се оплакват, че наводнението миналия месец е уплашило туристите. Според тях градът все още е безопасен.

Италианското правителство строи система против наводнения, с която да защити Венеция, но тя все още не е готова за експлоатация.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram