Тръмп обвини демократите, че искат да разрушат конституцията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини политическите си опоненти от Демократическата партия, че с процедурата по импийчмънт, гласувана в Камарата на представителите, искат да разрушат конституцията на страната.

В събота, 21 декември той държа реч пред консервативна студентска организация в Уест Палм Бийч, съобщават американските медии.

По думите му, импийчмънтът няма никакви основания. Според него, Демократическата партия се опитва да „унищожи конституцията на СЯЩ, да разруши историята и да заличи границите на нацията“.

„Ние заедно ще застанем срещу социалистите, ще защитим нашата нация, най-великолепната и чудесна република в историята на света. Америка никога няма да бъде социалистическа страна.“ – заяви Тръмп.

По-рано той изрази увереност, че Сенатът напълно ще го оправдае по обвиненията в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването на Конгреса, въз основа на които Камарата на представителите гласува за процедурата по импийчмънт. В Сената подкрепящата Тръмп Републиканска партия има мнозинство, което прави твърде малко вероятна възможността да се формира квалифицирано мнозинство от две трети от гласовете, което да го отстрани от власт.

Припомняме, през седмицата Камарата на представителите гласува „за“ импийчмънт на Тръмп. Така той стана третият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. Камарата на представителите е започвала такава процедура срещу Андрю Джексън, а през 1998 г. срещу Бил Клинтън. И в двата случая Сенатът гласува против отстраняването им и те остават на власт. През 1974 г. Ричард Никсън сам подава оставка без да дочака обявяване на импийчмънт.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram