Русия няма да влоши отношенията си с Китай, само за да зарадва САЩ

Москва вижда желанието на Вашингтон да „изтласка“ Руската федерация от Китай, но няма да влоши отношенията си с Пекин, само за да направи САЩ щастливи. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването „Голямата игра“ на Първи канал, съобщава ТАСС.

Темата за отношенията между Москва и Пекин е била засегната в разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп на 10 декември във Вашингтон. „Няма да влошим отношенията си с Китай, само за да зарадваме американците“, подчерта Лавров. „Но самата идея, че трябва да постигнем целите си чрез положително развитие на сътрудничеството, а не чрез санкции и ултиматуми, заслужава поне признание“, добави руският външен министър.


Сергей Лавров заяви още, че по време на последната си среща с бившия държавен секретар Хенри Кисинджър, американският експерт е отбелязал, че ситуацията ще бъде идеална за САЩ, когато „отношенията им с Русия и Китай  бъдат по-добри от отношенията между Русия и Китай“. Това обаче не е много реалистично, подчерта външният министър на Руската федерация.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram