Куба с премиер за първи път от повече от 40 г.

Куба с премиер за първи път от повече от 40 г. Дългогодишният министър на туризма Мануел Мареро стана министър-председател след връщането на позицията, която за последно е била в ръцете на бившия лидер Фидел Кастро, информира АФП.

Назначаването на 56-годишния Мареро за ръководител на правителството е част от процес за децентрализация и промяна.САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да „отвлекат“ протестите в Латинска АмерикаВашингтон не можел да толерира режими, които смята за незадоволителни

Президентът на страната Мигел Диас-Канел заяви, че това предложение е одобрено от политическото бюро на Кубинската комунистическа партия. Той представи предложението пред парламента, където единодушно беше одобрено.

Веднага след това Мареро беше поздравен от бившия президент Раул Кастро, лидер на партията.Испанският крал е на историческо посещение в Куба, за 500-годишнината на ХаванаДисидентите са критични, но много кубинци са щастливи, помнят испанските си предци

Мареро беше министър на туризма от 2004 г. Той започна кариерата си в правителството през 1999 г. като вицепрезидент на влиятелната Gaviota Hotel Group, която е към въоръжените сили, а година по-късно стана неин президент. Той заемаше поста до 2004 г.

Позицията премиер за последно беше заемана от Фидел Кастро през 1976 г. Но постът беше премахнат, след като бяха приети промени в конституцията и Кастро пое президентството от Освалдо Дортикос Торадо.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram