Атака с дронове в Лондон: Стотици полети и над 120 хил. пътници са блокирани на Гетуик. Пренасочват самолети извън Великобритания

Стотици полети са спрени, над 120 хил. пътници са блокирани на едно от най-натоварените лондонски летища „Гетуик“. Причината са пуснати дронове. Летището е затворено от сряда вечерта, когато в периметъра му забелязани дроновете.

От администрацията са категорични: нито един самолет няма да излети, докато има опасност.

Само в сряда през нощта са били засегнати 760 полета и 10 хил. пътници. В четвъртък е трябвало да излетят/кацнат още 110 хил. души.

Пристигащите самолети се отклоняват към „Хийтроу“, Лутън, Бирмингам, Манчестър, Кардиф, Глазгоу, а също и към Париж и Амстердам.

Блокадата ще продължи няколко дни.

От полицията в Съсекс не смятат, че е налице терористична заплаха, а по-скоро „умишлен акт“ на смущения. Операторът, който е пуснал дроновете, се издирва. Полицията не стреля по тях заради риска от случайни жертви.

Дроновете обаче не са обикновени, човек не може да си купи такива свободно, коментира д-р Алън Маккена от Университета в Кент.

Как започна всичко

Затварянето започна след 21 часа в сряда, когато два дрона са забелязани „над периметъра на оградата и над началото на пистата“. Пистата е отворена за кратко в 3:01 ч. сутринта и отново е затворена около 45 минути по-късно заради нови дронове.

Огромно множество пътници прекара сутринта на терминала в очакване на нова информация. Други стояха в заземените самолети в продължение на часове.

Летището осигури още служители и уверява, че „се опитва по най-добрия начин“ да осигури храна и вода.

По закон не позволено дрон да лети на 1 км от границата на летището или над 120 метра заради риска от сблъсък със самолет.

Броят на авиационните инциденти с дронове са се увеличили драматично през последните няколко години. Докато през 2013 г. няма нито един инцидент, то миналата година те са поне 100.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram