Армията залива с ураганен огън терористите в Латакия (видео)

За пореден ден не стихват ожесточените сражения за град Салма в сирийската провинция Латакия. Терористите от групировката „Джабхат ан Нусра“ (поделение на „Ал Кайда“)са превърнали населения пункт в укрепен бастион и се опитват да го задържат със сетни сили, предава тв „Звезда“.

Салма е от изключителна важност за терористите пункт, защото през него минават всички пътища за снабдяване с оръжия и подкрепления от Турция. Загубата на града означава пълен разгром на симите на ислямистите в северозападна Сирия.

Сирийската армия и местното опълчение атакуват позициите на терористите с тежка артилерия и ги засипват с огнена пелена. В околните гористи местности против терористите действат отряди на опълченците, които затягат обръча около града.

При масираната артилерийска поддръжка пехотата вече влезе в покрайнините на Салма, водят се боеве за всяка сграда. Плановете на сирийската армия са да установи пълен контрол върху града до края на годината.

Междувременно проучване установи, че най-малко 15 бунтовнически групировки в Сирия са готови да наследят Ислямска държава (ИД), ако джихадистите бъдат победени от водената от САЩ коалиция, сочи проучване на положението в Сирия. Центърът за религия и геополитика (ЦРГ), свързан с бившия британски премиер Тони Блеър, също така твърди, че 60% от бунтовниците могат да бъдат определени като ислямисти. Експертите твърдят, че опитите на световните сили да правят разлика между умерени и екстремистки групировки не дават реални резултати.

От ЦРГ са на мнение, че най-голяма опасност за международната общност представляват групировки, които споделят идеологията на ИД, но засега на тях се обръща малко или почти никакво внимание. В момента те наброявали около 100 000 бойци.“Западът рискува да допусне грешка, като се концентрира единствено върху ИД“, предупреждават от ЦРГ. „Победата над тази групировка няма да доведе до края на световния джихадизъм. Ние не можем да бомбардираме идеологията, нашата война е идеологическа.“

Ако ИД бъде победена, нейните разпръснати бивши бойци и и други екстремисти биха могли да започнат да атакуват цели извън Сирия под лозунга, че отмъщават на Запада за унищожаването на халифата.

Такива нови групи могат да се конкурират за известност в света, за да си гарантират вярност от страна на „ световните борци“ и осигуряване на финансирането, което сега извършва ИД. От друга страна, по-малко от една четвърт от изследваните бунтовници не са идеологически, казват от центъра. Но много от тях са готови да се борят заедно с екстремистите и най-вероятно ще приемат ислямистко политическо решение на гражданската война.

Поради това военната кампания срещу ИД трябва да бъде придружена от „победа в интелектуално и теологично отношение срещу гибелната идеология, която ги движи“. Специалистите от ЦРГ също така твърдят, че докато сирийският президент Башар Асад не напусне или не бъде отстранен от поста, войната ще продължи да се разпространява./epicenter.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram