Повече от 80 журналисти са убити по света през 2018 г.

Най-малко 80 журналисти са убити през 2018 г. за работата си. Данните съобщи неправителствената организация „Репортери без граници“, цитирани от ДПА.

Повечето от половината са загинали само в пет държави: Афганистан, Сирия, Мексико, Йемен и Индия, се казва в доклад на организацията, изнесен в Берлин.

Според проучването на медийната свобода 15 журналисти са убити в Афганистан, 11 в Сирия, деветима в Мексико, осем в Йемен и шестима в Индия. Шестима журналисти са загинали в САЩ, от които четирима загинаха при нападението срещу вестника Capital Gazette в Мериленд.

348 журналисти са вкарани в затвора по света. Повечето от тях са задържани само в пет държави: Китай (60 журналисти), Египет (38 журналисти), Турция (33 журналисти), Иран (28 журналисти) и Саудитска Арабия (28 журналисти).

През последните 10 г. 702 журналисти са убити по света.

Журналистите, отразяващи въоръжени конфликти, са изправени пред най-голям риск. Често извършителите на престъпленията остават ненаказани.

От Репортери без граници“ поясняват, че държави като Китай, Египет, Иран и Саудитска Арабия постоянно подобряват методите си на потисничество.

Към края на 2018 г. 60 журналисти са отвлечени – с шестима повече в сравнение с 2017 г.

Организацията отново призова ООН да назначи специален посланик за закрила на журналистите.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram