Поверия за късмет

 

Суеверията продължават да живеят и в съвременното ни свръхмодерно общество. Чукаме на дърво, плюем си в пазвата, когато черна котка ни пресече път…

Тези остатъци от древни ритуални магии, митове и суеверия, с които израстваме от деца, са обобщен символичен опит на поколенията преди нас.

 

1.    НЕ СЯДАЙ НА ЪГЪЛ. Острият ъгъл на масата или гардероба, както и всеки друг стърчащ ръб, насочен към човека, го оставят не само без взаимност, но и без пари, здраве и късмет. Не случайно предупреждават: „Не сядай на ъгъл, защото няма да се ожениш“. И не случайно софрата в старата българска къща е кръгла.

2.    НЕ СЕ СБОГУВАЙТЕ НА ПРАГА. Според поверието, сбогуването на прага е на кавга. Това е така, защото прагът е енергийна преграда, разделяща света на свой и на чужд. Прагът пречи да се установи контакт между тях. Когато двама души си вземат до виждане през прага, рискуват да се скарат.

3.    НЕ ГОТВИ, КОГАТО СИ В ЛОШО НАСТРОЕНИЕ. Така майките и бабите учат начинаещите домакини, тъй като храната попива околната енергия и, ако тя не е добра, когато се храним, тя ще премине в нас.

4.    НЕ МИ СТОЙ ЗАД ГЪРБА. Всеки е казвал това, дори на най-близките си. И това е не само инстинкт за самосъхранение. Незащитеният тил крие в себе си опасност, липсата на опора се смята за най-слабата енергийна позиция. Затова човек винаги трябва да има зад гърба си стена или някаква преграда, а домът да е защитен откъм задната си страна, ако там има висок хълм или съседски дом.

5.    НЕ СТОЙ В ЪГЪЛА. Ъгълът е още една неблагоприятна позиция, място, което е способно да изтегли от енергията на човека. Не случайно наказват децата да стоят в ъгъла – за да се освободят от недобрата енергия в тях, ако са се разлудували. Важно е обаче детето да не стои в ъгъла повече, отколкото трябва.

14261_660_370-jpg%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%be6.    НЕ СЕ ОГЛЕЖДАЙ В СЧУПЕНО ОГЛЕДАЛО. Огледалата с рисунка, огледалните плочки и всички повърхности, които раздробяват отражението на части, разрушават добрата енергия и влияят на здравето.

7.    НОСИ ОГЛЕДАЛЦЕ В ДЖОБА СИ. Смята се, че огледалце в джоба, с огледалната страна навън, предпазва от недоброжелатели, при среща с тях. Огледалцето ще отрази всички техни лоши помисли и намерения и няма да допусне да поемете  цялата негативна енергия, насочена срещу вас. Огледало, закачено отвън на вратата или прозореца, предпазва от отрицателна  енергия.

8.    НЕ ПОСОЧВАЙ С ПРЪСТ ВЪРХУ СЕБЕ СИ. Когато разказвате за нечии чужди болежки, не посочвайте с пръст върху себе си, за да обясните къде точно е болката на човека, за когото говорите. Назовавайки болестта и посочвайки с пръст върху себе си, човек сам си изпраща енергиен заряд, съдържащ точна информация за диагнозата.

9.    АКО СТЕ ТРЪГНАЛИ, НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ОТ ПЪТЯ. Защото, според поверието, няма да ви върви. Ако все пак се налага да се върнете, възстановете силите си: седнете, вземете сили от дома си, погледнете в огледало – отразявайки се, енергията се удвоява.

10.  МИНИ ПОД ДЪГАТА – ЗА ЩАСТИЕ. Да минеш под дъгата практически е невъзможно. Но дори само да видиш дъгата, която е символ на Небесните врати, е добър знак, според много народи. Затова много хора в домовете си правят арки, наподобяващи дъгата. Преминаването под тях от едно пространство в друго е много благоприятно, все едно – „минаваме под дъгата“. За щастие.

presstv.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram