Лондон се развежда с ЕС, а Шотландия с Кралството?

Eдва ли нещо може да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз, особено след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха предсрочните парламентарни избори.
Премиерът обеща, че Brexit ще се случи в края на януари, въпреки че все още няма ясни правила за развода с Брюксел.

Възможно е обаче да се стигне и до още едно разделение и то в самото Обединено кралство, защото в Шотландия са категорични, че не искат да напускат ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
След Brexit: Опасност от разпадане на Обединеното кралство
Джонсън – с победа, но дали и за Великобритания?
Brexit лош за Европа, добър за румънците
„Парламентарната математика в момента е изключително положителна за Борис Джонсън. Ще му позволи без съставяне от коалиции да приеме сделката, която успя да договори с ЕС. На 31 януари трябва да има приемане на постигнатите условия между ЕС и Великобритания. Ще има преходен период, който обаче няма да е 2 години, а до края на 2020 г. За 11 месеца трябва да се постигне всеобхватна сделка, която да включва и търговските споразумения“, обясни пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

По думите му може да се стигне до ситуация, в която Великобритания не напуска ЕС, просто защото спира да съществува при напускане на Кралството от страна на Шотландия.

„Вероятно ще има сериозна доза убеждаване на шотландския елит, че е по-добре да останат във Великобритания“, отбеляза Киряков.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения заяви, че едва ли може да се смята, че нещо може да спре излизането на Великобритания от ЕС.

„На тези избори Борис Джонсън изчисти дисидентите в собствената си партия. На 31 януари най-вероятно ще имаме напускане на Европейския съюз“, коментира той и добави, че на дневен ред излиза принадлежността на Шотландия и Северна Ирландия към Обединеното кралство.

„Проблемът с Шотландия възникна изключително остро. Ако на първия референдум гласуваха шотландските националисти, към тях ще се добавят и проевропейски настроените шотландци“, каза Кючуков.

И разясни, че по закон трябва да има решение на британския парламент, за да се проведе втори референдум в Шотландия. Шотландците обаче дадоха заявка, че няма да чакат разрешение от Великобритания. Според Кючуков до голяма степен се доближаваме до каталунските събития. Той очаква дълга кризисна ситуация между Лондон и Единбург.

.dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram