Китай с остър протест пред САЩ за изгонването на двамата си дипломати

Китай е протестирал остро пред САЩ заради изгонването на двамата китайски дипломати. Това обяви говорителят на китайското външно министерство по време на редовна пресконференция в Пекин, съобщава „Ройтерс“.

Американското правителство потайно се е опитало да изгони двама служители от китайското посолство по-рано тази година, след като двамата влезли с кола във военна база.

Смята се, че единият от двамата китайски официални представители е служител на разузнаването, който работи под дипломатическо прикритие.

Обвиненията на САЩ срещу китайските служители сериозно се разминават с реалността„, изтъкна говорителят.

Китайските представители са нарушили сигурността на базата в щата Вирджиния през есента и са спрели да шофират чак след като противопожарни автомобили са препречили пътя им.

През последните години САЩ засилиха противодействието си срещу шпионажа на китайците.

Американски служител от правоприлагащите институции, запознат със случката, е потвърдил пред „Ройтерс“, че разпространяващата се информация е точна.

„Категорично призоваваме САЩ да коригират грешката си, да отменят съответното решение и да защитят правата на китайските служители съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, подчерта говорителят.

нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram