Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалияна Украйна на 6 януари.

Очаква се на 6 януари в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква.

Това са потвърдили от пресслужбата на Вселенската патриаршия. Новината вече бе съобщена дни по-рано.

Припомня се, че на 6 януари православният свят чества по нов стил Богоявление (Йордановден).

За да бъде призната за независима обаче, Украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви.

Киев обяви вчера, че митрополит Епифаний е бил избран за украински патриарх. Това изявление бе направено от президента Петро Порошенко.

Така страната отбеляза историческо отцепване от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна.

 Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември, изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

Припомняме, на 11 октомври след заседание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се казва, че Вселенския патриарх продължава процедурата за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.

Тогава бе обявено, че се отменя писмо на Синода от 1686 г., според което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска църква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий.

/news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram