Турция и САЩ – на ръба на война

Турция и Съединените американски щати са на ръба на военен сблъсък в Сирия. Това пише руският вестник „Независимая газета“ на фона на информацията, че до дни турската армия ще влезе в Сирия – на изток от река Ефрат.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган обяви, че турската армия „до дни“ ще започне военна операция в Сирия, а мишена на турските аскери ще бъдат кюрдските бойни милиции. Турция вижда в тяхно лице заплаха за националната си сигурност, но това води до напрежение с натовските съюзници от САЩ, които подкрепят тези отряди, борещи се срещу „Ислямска държава“.

 

Реджеп Ердоган визира кюрдските отряди от Силите за защита на народа, които са съюзници на американските сили в Сирия в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава“, но които Анкара смята за съюзници и на кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия в самата Турция. От Пентагона вече обявиха, че едностранни военни действия в Сирия от страната на Турция са „неприемливи“.

 

Главният въпрос сега е как ще постъпят САЩ в тази ситуация. „Ще предадат“ ли САЩ своя досегашен съюзник в борбата срещу ИД с надеждата да подобрят отношенията със своя партньор по НАТО, или ще застанат на страната на кюрдите? В първия случай, както се предполага, Вашингтон ще може да си върне доброжелателното отношение на Ердоган, и то дотам, че той може да се откаже от сътрудничеството си с Русия в икономическата и военно-техническата области. А във втория ни очаква съвършено непредсказуем по мащаб и последствия конфликт между две страни членки на НАТО, който може да доведе и до разпадане на този военен блок.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram