Спецчасти бавно разчистват центъра на Киев

Министерството на вътрешните работи на Украйна призовава демонстрантите в Киев да не се поддават на провокации, докато милиционерските части разчистват площад „Независимост“. ЕС и САЩ изразиха позициите си срещу това действие.

Според силовото ведомство противоправните действия срещу милицията ще бъдат квалифицирани като организиране на масови безредици. По-рано – около 2 часа местно време – спецчастите „Беркут“ започнаха атака на площада откъм едната страна, докато части на Вътрешни войски атакуваха от другата страна и обкръжиха протестиращите в кръг.

Украинското МВР призова хората да не се поддават на провокации и на политици, разпространяващи информации за пребити хора. По-рано самото МВР съобщи за ранени свои служители.

Лидерът на най-голямата опозиционна сила „Баткившчина“ Арсений Яценюк се обърна с призиви към настъпващите сили да не използват сила. Той по-късно обяви, че очаква през деня милиони хора да се присъединят към протеста. Опозиционните депутати начело с Яценюк и Кличко застанаха пред барикадите между протестиращите и спецчастите.

Не се съобщава за употреба на сълзотворен газ или други специални средства.

„Опозицията не е съгласна да се отива към компромиси с властите след предприетия опит за разгонване на окупиралите площада протестиращи, заяви още в сряда лидерът на партия „УДАР“ Виталий Кличко.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън, която бе в Украйна и се срещна и с президента Янукович, и с опозиционни лидери, изрази съжаление, че властите използват сила срещу протестиращите граждани.

Джон Кери също погледна към Украйна тази сутрин.

Действията на украинските власти в отговор на протестните демонстрации са неприемливи и не отговарят на нормите на демокрацията, се казва в заявлението на държавния секретар на САЩ по повод на последните събития в Киев.

„САЩ изразяват възмущение във връзка с решението на властите в Украйна да използват срещу участниците в мирните протести на киевския Площад на независимостта специални полицейски отряди, булдозери и палки вместо да се отнесат с уважение към демократичните права и човешкото достойнство“, отбелязва главата на американската дипломация. Той призова властите на републиката да проявяват сдържаност и да помнят, че носят пълна отговорност за безопасността на украинския народ.

Украинският президент Виктор Янукович е одобрил план за подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и Европейския съюз през март идната година. Това съобщи бившият държавен глава Леонид Кравчук.

Според Янукович „е необходимо да започне доразработване на споразумението за асоцииране с ЕС и то да бъде подписано през март“. Той посочил, че курсът на Украйна към евроинтеграция няма да се промени. Арестуваните демонстранти на площад „Независимост“ в Киев ще бъдат освободени, обещал той.

Янукович обяви, че в сряда украинска делегация ще бъде в Брюксел за преговори по споразумение за асоцииране. От Европейската комисия обаче отрекоха тази информация. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram