Русия помогнала на Тръмп да стане президент, установило ЦРУ

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ, съобщиха американски медии, които се позовават на класифициран доклад на ЦРУ и на източници.

В доклада на ЦРУ пишело, че целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг (на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън). „Това е общо мнение“, се подчертава в доклада.

Американските тайни служби са установили самоличността на „свързани с руското правителство“ лица, които са предоставили на сайта „Уикилийкс“ хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Демократическата партия и електронната поща на Джон Подеста, който беше шеф на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Тези лица били известни на ЦРУ и били „част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън“ за победа на изборите.

Вчера говорителят на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на предизборната кампания. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчертаха от Белия дом и допълниха, че то не е насочено само срещу Русия.

От щаба на Тръмп разкритикуваха твърденията на медиите за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ. „Това са същите тези хора, които казваха, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване“, коментираха от щаба./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram