ОЗХО получи официално Нобеловата награда за мир

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) получи Нобеловата си награда за мир на церемония в Осло, Норвегия.

„Унищожението на такива оръжия е „благородна кауза“, каза генералният директор на ОЗХО Ахмет Узумджу.

Редица страни, включително Израел, Египет и Северна Корея, не са подписали глобалната забрана на ОЗХО.

Базираната в Хага организация получи признанието за работата си върху унищожаването на сирийските химически оръжия, чиято употреба почти тласна САЩ към нова война. Норвежкият Нобелов комитет обяви на 11 октомври, че ОЗХО получава Нобеловата награда за мир заради тези си усилия. Организацията смята да вложи 8-те милиона шведски крони (около 1,2 милиона долара), което е финансовата част от наградата, за да създаде своя годишна награда.

„Да се надяваме, че в близко бъдеще ще има една категория оръжия по-малко- химическите оръжия“, каза председателят на норвежкия Нобелов комитет вчера.

Наградата, получена от ОЗХО, е била връчвана и на Нелсън Мандела, чиято възпоменателна церемония е днес.

От въвеждането на глобалната забрана за произвеждането и съхраняването на химически оръжия през 1999г., 190 нации са подписали Конвенцията за химическите оръжия под ръководството на ОЗХО. Повече от 80% от декларираните химически оръжия са били унищожени, но както ОЗХО подчертава, работата не е напълно приключила.

6 държави остават извън конвенцията: Израел и Мианмар са подписали пакта, но не са го ратифицирали, а Ангола, Египет, Северна Корея и Южен Судан също не са ратифицирали пакта.

„Няма причина, поради която дадена държава да не се присъедини към конвенцията. Искрено се надявам (другите) да размислят и да подпишат Конвенцията за химическите оръжия“, казва Узумджу.

ОЗХО получава Нобеловата награда за мир в момент на най-трудното си от логистична гледна точка предизвикателство: да унищожи химическите оръжия на Сирия, която стана член на конвенцията през октомври. Преди унищожението, оръжията трябва да бъдат транспортирани до средиземноморското пристанище Латакия през разкъсваната от гражданска война Сирия. Въпросът с безопасното транспортиране е особено чувствителен. Според пътната карта, приета миналия месец, за унищожението на сирийските химически оръжия, „приоритетните“ оръжия трябва да бъдат изнесени от страната до 31 декември.

„Надяваме се, че до края на януари унищожаването на борда на американския кораб може да започне“, каза Узумжу.

Сирийските оръжия трябва да бъдат унищожени на борда на американския товарен кораб Кейп Рей, който е оборудван с две системи за хидролиза.

При хидролизата смъртоносни химически вещества, като газ иприт, се унищожават с гореща вода. Получават се нови химически съединения, които се утаяват, равносилни са на промишлените токсични отпадъци./АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram