Историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро

Американският президент Барак Обама стисна ръката на кубинския си колега Раул Кастро на церемония в памет на Нелсън Мандела в Совето.

Обама стисна ръката на кубинския си колега преди да се качи на трибуната, за да произнесе речта си, показвайки още веднъж желанието си за сближаване с враговете на САЩ. Двете страни поддържат хладни отношения от началото на 60-те години на миналия век.

Южноафриканската телевизия, която предаваше церемонията в памет на Мандела, показа ръкостискането. Барак Обама и Раул Кастро размениха няколко думи, след което американският президент прегърна бразилската президентка Дилма Русеф, стояща до кубинския лидер на трибуната на стадион Сокър сити в Совето.

Вашингтон прекъсна дипломатическите си отношения с Хавана през 1961 г. след идването на власт на Фидел Кастро през 1959 г. и национализирането на американското имущество на острова. САЩ наложиха ембарго през 1962 г. при администрацията на Джон Ф. Кенеди.

Двете страни обаче поддържат консулски секции, които изпълняват функциите на посолства. На 9 ноември, говорейки пред противници на Фидел Кастро в Маями, Обама заяви, че САЩ трябва да преразгледат политиката си към Куба, без да се отказват от целта да помагат за либерализирането на острова.

„Трябва да осъзнаем, че когато Фидел Кастро дойде на власт, аз съм бил току-що роден. Безсмислено е да вярваме, че мерки, въведени през 1961 г., са все така ефективни днес в ерата на интернет и Гугъл“, заяви Обама. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram