Близки съюзници се обърнаха срещу САЩ заради Йерусалим

След многочасово заседание в 3 ч. тази нощ Арабската лига обяви, че признаването на Йерусалим за столица на Израел може да въвлече Близкия Изток в „насилие и хаос“ и призоваха американския президент Доналд Тръмп да се откаже от него, предадоха световните агенции.

Изявлението идва от 22 страни след три дни на насилие и протести на Западния бряг и Ивицата Газа. Сред държавите има близки съюзници на САЩ, като Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, отбелязва Би Би Си.

Действието на Тръмп слага края на американския наутралитет по отношение на най-чувствителния въпрос в региона, смятат външните министри на страните от Арабската лига.

Израел винаги е смятал Йерусалим за своя столица, докато палестинците твърдят, че Източен Йерусалим – окупиран от Израел през 1967 г. – е столицата на бъдещата им палестинска държава.

За Тръмп решението изпълнява едно от предизборните му обещания и е „нищо повече от разпознаване на реалността“.

Но то среща ожесточена съпротива.

Според Арабската лига това е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно. То лишава САЩ от ролята на „спонсор и посредник“ в близкоизточния мирен процес, подкопава усилията за постигане на мир, задълбочава напрежението и ще разпали гняв, който заплашва да тласне региона на ръба на пропаст от насилие, хаос и кръвопролитие, заявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово заседание в Кайро.

Министрите призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридическа сила.

Резолюцията съдържа остра реторика, но е бедна откъм съществени действия, отбелязва Асошиейтед прес. В нея липсват наказателни мерки, като бойкот на американски продукти или прекъсване или понижаване на нивото на връзките с Вашингтон. Арабски дипломати заявиха неофициално, че някои страни членки искали текстът да включва наказателни мерки срещу всяка страна, която последва примера на САЩ и признае Ерусалим за израелска столица, но това според източниците било сметнато за прекалено радикално от умерените арабски страни и в крайна сметка отпаднало.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram