Янукович се съгласи на преговори с опозицията

КРОСС/ Виктор Янукович подкрепи идеята за провеждането на общонационална кръгла маса за намиране на компромис с участието на представители на властта и на опозицията, съобщава сайтът на украинския президент.
Кръглата маса бе предложена от трима предшественици на Янукович – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Ющенко.
Срещата на действащия с тримата бивши президенти, на която ще бъдат обсъдени „най-важните въпроси, пред които е изправена страната“, вече е планирана за утре.
По-рано Кравчук, Кучма и Ющенко заявиха подкрепа за протеста срещу отказа от евроинтеграция. Дата за провеждане на общонационалната кръгла маса засега не се посочва.
В събота представители на трите основни украински партии – „Отечество“, УДАР и „Свобода“ формулираха три основни искания, от изпълнението на които ще зависи съгласието им да преговарят с властта.
Опозицията поиска оставка на правитеството на Азаров, освобождаване на арестуваните участници в протестите и наказания за силовата акция на площад „Независимост“ на 30 ноември.
Според опозицията, на преговорите може да бъде обсъдено създаването на служебно правителство, което да подпише договор с ЕС, провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори.
Съобщението за съгласието на Янукович за провеждане на кръгла маса идва на фона на изострянето на обстановката в украинската столица. От сутринта към центъра на града се стичат подразделения на силовите структури, които блокираха площад „Независимост“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram