Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Влиятелната палестинска ислямистка групировка Хамас призова за ново въстание срещу Израел, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

„Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг„, каза в реч в Газа лидерът на Хамас Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп „обявяване на война“.

Това решение сложи край на мирните споразумения от Осло и „завинаги е погребало мирният процес в Близкия изток“, предаде ТАСС, цитирайки телевизия Ал Джазира.

Израел
БГНЕС

„Заявяваме, че Ерусалим е неделим, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина„, каза Хания. Палестинците на Западния бряг днес стачкуват в знак на протест срещу решението на президента на САЩ. Протестът е по инициатива на палестинското правителство. Затворени са всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Израел
БГНЕС

Саудитският кралски двор, начело с крал Салман и влиятелния му син, престолонаследника Мохамад бин Салман, осъди решението на американската администрация за Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Това е рядък случай на порицание от страна на Рияд на действията на неговите американски съюзници и президента Тръмп, отбелязва агенцията. Рияд днес припомни, че вече е предупреждавал да не се предприе такъв ход, отново изрази „дълбоко си съжаление от това неоправдано и безотговорно“ решение.

Израел
БГНЕС

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че много страни ще последват примера на САЩ и ще признаят Ерусалим за столица на Израел и че вече са налице контакти в тази насока, предаде Ройтерс.

Говорейки на събитие в израелското външно министерство, Нетаняху не назова никоя от тези страни. Той каза само, че някои от тях може да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим, преди САЩ да предприемат тази стъпка, която според правителството на Тръмп ще отнеме няколко години.

Израелският премиер подчерта, че с решението си Тръмп си е осигурил завинаги място в историята на Ерусалим. „Президентът Тръмп влезе завинаги в историята на нашата столица. Неговото име ще се обявява гордо редом с други имена, свързани със славната история на нашия град“, подчерта Нетаняху.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram