Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли възможността за ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция, съобщава Нюз.бг.

Става дума за Лозанския договор от 24 юли 1923 г. С него Източна Тракия и Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. До сключването му се стига след война между Турция и Гърция, в хода на която турците изтласкват гърците от Анадола. Договорът установява границите на съвременна Турция.

„Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и този договор за нас не може да бъде обект на предоговаряне. Няма никакви пропуски, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран“, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос по време на срещата си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Президентът на Турция е на двудневно посещение в съседната страна.
По-рано в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ Ердоган предлага ревизия на Лозанския договор от 1923 г. Пред Павлопулос Ердоган коментирал, че имало някои детайли в Лозанския договор, които не били ясни.

Ердоган не за пръв път говори за ревизия на Лозанския договор. „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение“, заявява той през ноември 2016 г. на конференция по сигурността.

Посещението на Ердоган е първото на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам. Джелал Баяр е бил последният турски президент, който е бил на официално посещение в Гърция през ноември 1952 г.

Ердоган, който за последно посети Гърция като премиер през 2010 г., беше поканен от Павлопулос. Ердоган също така ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с етнически турци в Западна Тракия.

Турският президент се очаква да обсъди бъдещото сътрудничество в области като борбата срещу тероризма, търговията, транспорта, енергетиката, туризма, културата, Кипър, миграцията. Също така ще бъдат засегнати въпроси, засягащи малцинствата в двете страни, както и отношенията на Турция с ЕС.

Екстрадицията на турските войници, избягали в Гърция след неуспешния преврат в Турция на 15 юли през 2016 г., също ще бъде обект на обсъждане.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram