Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Ако Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF) бъде отменен, тогава ответните мерки на Русия ще бъдат насочени към страните, в които има разположени американски ракети със среден и малък обсег. Това предупреди началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов, цитиран от руските медии.

Действията на САЩ, насочени към запазване на доминиращата роля на Вашингтон в света, са един от основните фактори, които влошават международното положение, отбеляза Герасимов.

„Като военни професионалисти, трябва да разберете, че не американска територия, а страните, в които са разположени американски ракетни системи със среден и малък обсег, ще станат целите на руските ответни мерки“, изтъкна Герасимов.

Началникът на руския генерален щаб уточни, че създаването на солидно радарно поле близо до границите на Русия е било завършено, като това гарантирало засичането на балистични ракети от всички посоки.

„Един от основните разрушителни фактори, влошаващи международната ситуация, са дейностите на САЩ, насочени към запазване на доминиращата им роля в света и изключване на други страни от състезанието“, допълни той.

Началникът на руския генерален щаб подчерта, че за тези цели Вашингтон и неговите съюзници предприемат мерки за ограничаване на Русия и дискредитиране на ролята ѝ в международните отношения.

Изявленията на Герасимов идват, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви вчера, че САЩ ще спрат да се придържат към Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег в срок до 60 дни, ако Русия не се върне към пълно спазване на договора.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram