Радев в Катовице: Европа да ни помогне като не създава пречки за руския газ в България

България подкрепя приемането на правила за изпълнение на Парижкото споразумение и очаква те да са ясни, ефективни и приложими за всички. Това подчерта президентът Румен Радев, който представи позицията на страната ни на конференцията на ООН за климатичните промени в полския град Катовице.

България се присъединява към позицията на Европейския съюз и поема своите ангажименти за засилване на глобалния отговор на климатичните промени, заяви българският държавен глава.

 

Той увери, че страната ни ще продължи да изпълнява набелязаните в Парижкото споразумение мерки, но поставянето на по-високи изисквания относно съкращаването на вредните емисии не съответства на нашите национални интереси.

 

Президентът подчерта, че България разглежда социалния аспект като важен фактор за запазването на хиляди работни места.

 

„Ние приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от споразумението от Париж за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания. Защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности. А за нас това означава запазване на работни места във въгледобива и защита на нашата конкурентноспособност, а много важно и на нашата независимост в енергетиката, защото въгледобивът ни гарантира една пълна независимост от външни доставчици“, посочи президентът Радев.

 

Пред участниците в срещата на високо равнище президентът Радев припомни, че за да се справи с последствията от климатичните промени, България вече е разработила своята Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие.

 

В отговор на журналистически въпрос след срещата за способността на страната ни да се справи с амбициозния дневен ред на Европейската комисия за постигане на въглероден неутралитет в Европа до 2050 г. държавният глава заяви, че е на форума, за да отстоява националните ни интереси. По думите на президента България трябва да бъде много по-активна и да използва европейските програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката, приложението и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия и екологично чист транспорт и индустрия.

 

„Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия Европейски съюз“, добави Румен Радев. Държавният глава припомни и предложението, което отправи през май т.г. по време на визитата си в Русия към президента Владимир Путин – доставките на природен газ за България и ЕС да бъдат чрез т.нар. „Български поток“. Само така България ще може наистина да бъде един независим енергоразпределителен център, подчерта президентът.

http://glasove.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram