Талибаните избиха и раниха десетки в колеж в Пакистан

Въоръжени мъже са нахлули в колеж в пакистанския град Пешавар, избивайки най-малко 9 души и ранявайки други 36 души, съобщават световните информационни агенции.

Уточнява се, че най-малко трима мъже, дегизирани с бурки, пристигнали с рикша и влезли в Института за обучение по земеделие в Пешавар тази сутрин.

Всички нападатели са били ликвидирани, увериха от пакистанската армия. Пакистанските талибани поеха отговорност за нападението.

Колежът се е смятал за затворен заради мюсюлмански празник.

Най-малко един взрив е бил чут в двора на учебното заведение. Полицията и специални части са отцепили района.

Осем студенти и един офис служител са били убити, уточниха от полицията.

Един ранен студент е заявил пред „Ройтерс“, че около 120 от близо 400 жители в кампуса са се намирали в колежа по време на атаката, след като повечето от студените са заминали по родните си места във връзка с празника.

„Спяхме, когато чухме изстрели. Станах и в рамките на секунди всички бягаха и крещяха „талибаните атакуваха“, разкри студентът.

Друг студент пък разяснява, че „терористите стреляха по всеки, който обикаляше наоколо, а също разбиваха врати, за да нападат студенти. За щастие силите за сигурност дойдоха на мястото, преди тези мъже да нахлуят в стаята ни – затова сме живи“.

Журналисти от мястото на събитието уточняват, че са били открити самоубийствени жилетки, три гранати, две бомби и пистолет.

Пешавар, който се намира близо до границата с Афганистан, е сцена на множество атаки от страна на талибаните през последните години. През 2014 г. талибаните атакуваха армейско училище в Пешавар, при което загинаха 141 души при едно от най-тежките нападения в новата история на страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram