Лавров: САЩ трябва да престанат да поощряват украинските провокации

САЩ трябва да престанат да поощряват провокационните действия на Украйна и вместо това да посредничат между Киев и контролираните от бунтовниците райони на Украйна, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. Тези поощрения на Вашингтон за Киев много ме огорчават, добави той. 

Лавров говори пред репортери в Женева след разговорите си с швейцарския си колега Игнацио Касис. Според Лавров „с провокацията в Керченския проток украинските власти се опитаха да напомнят на Запада за себе си, защото на Европа (украинският) режим съвсем ѝ омръзна“. Освен това с тази провокация управниците в Киев се опитват да решат свои вътрешни проблеми, добави той.

Руският външен министър каза, че руската страна разполага с документи и данни от разпити, потвърждаващи, че на екипажите на украинските кораби е било наредено да не информират „властите в Керченския проток и да се опитат тайно да влязат в Азовско море“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров говори и за провеждащата се международна среща за Сирия в казахстанската столица Астана, която според него трябва да помогне за напредък по въпроса за уреждането на конфликта там и за създаване на инфраструктура за завръщането на бежанците. Той добави, че всичко това става „в рамките на политическия процес за подготовка на преговорите под егидата на ООН в Женева“.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram