Путин зове Берлин да окаже въздействия върху Порошенко

Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл в едно доста манипулативно изявление.
„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември (неделя – бел. ред.) в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба, цитирано от „Фокус“.
Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.
«Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението.
Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл.
В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри.
За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила.
В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“.
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не харесва това, което се случва между Русия и Украйна,предаде Ройтерс.
На излизане от Белия дом Тръмп заяви пред медиите, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата. Днес Русия пренебрегна западните призиви да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи.
През уикенда руските сили обстреляха корабите и ги задържаха в близост до Крим. Москва обвини Киев, че заговорничи със западните си съюзници с цел да предизвика конфликт.

 

„Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят“, каза Тръмп.

Освен това Тръмп заяви пред медиите, че споразумението за Брекзита може да затрудни търговията между Вашингтон и Лондон. Той добави, че сделката изглежда добра за Европейския съюз.

 

„Мисля, че трябва хубаво да проверим дали на Великобритания ще е позволено да търгува. Защото ако сега погледнете споразумението, може да се окаже, че те не могат да търгуват с нас. А това не би било добре. Не мисля, че целта им е била такава“, заяви Тръмп, без да уточни коя част от споразумението за Брекзит го безпокои. 

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко пряко да участват в решаването на ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Призоваваме и двете страни да проявят сдържаност и да спазват своите международни задължения. Призоваваме президентите Порошенко и Путин пряко да участват в решаването на тази ситуация. В тази връзка отново заявяваме подкрепата си за формата на „нормандската четворка“, се казва в изявление на Помпео.

 

Задържането на три украински военни кораби от Русия е „опасна ескалация и нарушение на международното право“, заяви Помпео.

 

„САЩ осъждат тези агресивни действия на Русия. Призоваваме Русия да върне на Украйна нейните кораби и задържаните членове на екипажите, както и да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, което обхваща и нейните териториални води“, заяви Помпео.

 

По-рано Държавният департамент на САЩ отказа да отговори на въпрос на ТАСС какво е отношението на Вашингтон към решението на Порошенко да въведе военно положение в Украйна, отбелязва руската агенция.

 

Без резолюция приключи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море.

Държавите членки на Съвета остро осъдиха „използването на сила от страна на Русия“ и я призоваха да освободи пленените моряци и да върне корабите на Украйна. В неделя Москва плени в Азовско море три украински военни кораба и 23-ма моряци.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram