Обявявиха извънредно положение в Албания

Министър-председателят на Албания Еди Рама свика правителството си на спешна среща, след която обяви въвеждането на извънредно положение в страната във връзка с опустошителното земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер от вторник.

„Днес ще обявим извънредно положение въз основа на Конституцията и съответното законодателство. Предвид естеството на проблема и ситуацията, това ще бъде извънредно положение по периметъра на двата най-засегнати района – Дуръс и Тирана. Извънредното положение не е просто въпрос на финанси, а серия от мерки. То ще означава получаването или създаването на ново ниво на управление на ситуацията за период от 30 дни“, поясни Рама, цитиран от електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

„Земетресението е предизвикателство за нашето общество, за държавата ни, за нашето правителство и за нацията ни като цяло. Без да преувеличавам, трябва да подчертая от самото начало незабавния и значителен отговор на целия Министерски съвет, а също и на органите за гражданска помощ, на държавната полиция, въоръжените сили и на националните служби за извънредни ситуации. Това беше един от най-мрачните моменти в нашия живот. Може да се каже, че всички хора в униформа на албанската държава са свършили героична работа“, увери Рама.

Премиерът изрази благодарност, уважение и благодарност към всички военнослужещи, участващи в операцията по издирване и спасяване на оцелели, които рискуваха живота си, за да спасят животи.

Рама  благодари и на страните, които изразиха солидарност към Тирана в трудния за нея момент. „Впечатляваща солидарност в пълния смисъл на думата от целия ни народ и от приятелите и партньорите на страната ни. Трябва да изразя безгранична благодарност за наистина дълбоко успокояващите реакции на посолствата на САЩ и ЕС“, завърши Рама.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram